Sat
od kud me posjećujete
Dobrodošli!

DOBRODOŠLI!!

Sretan Božić i Nova 2009. godina


Blog
subota, prosinac 27, 2008
Glas sjevera: Runje igrač godine u Lensu

Hrvatski reprezentativni vratar Vedran Runje izabran je u anketi La Voix du Norda (Glasa sjevera) za najboljeg nogometaša Lensa u 2008. godini...


Prvi vratar ovog, danas, francuskog vodećeg drugoligaša nije imao pravog konkurenta u ovom izboru, te je nakon iskazanog velikog povjerenja od navijača, dobio i pohvalu s druge strane.

- Nije dobro kada je vratar najbolji dio momčadi - šalio se Runje na početku razgovora za dnevni list, te je nastavio:

- Ovo je bila turbulentna i stresna sezona za nas. Pet godina sam stariji nakon svega, ali neće biti zlo ako na kraju sve pozitivno završi - rekao je Runje, te se osvrnuo na veliki transparent potpore koji je dobio od strane domaćih navijača.

- Nisam se niti izbliza nadao tako nečemu, nisam znao na koji način da reagiram. To je bilo veličanstveno, uostalom, moji u Hrvatskoj su prenosili te događaje. Šteta samo što smo u toj večeri poraženi na terenu - rekao je Runje.

drugi clanak

Portsmouth zbog dugova prodaje Defoea u Aston Villu?

Napadač Portsmoutha i engleske nogometne reprezentacije, Jermain Defoe, u siječnju bi trebao postati član Aston Ville, tvrde engleski mediji...


Takve navode potvrđuju velikim interesom četvrtoplasirane momčadi Premier lige koja je spremna za suigrača hrvatskog reprezentativca Nike Kranjčara platiti oko 10.5 milijuna eura.

Također se navodi da je Portsmouth u dugovima, te da će time biti prisiljen na prodaju svog najboljeg strijelca u engleskom prvenstvu.

Defoe je u osamnaest odigranih utakmica u Premiershipu protivničke mreže tresao osam puta i sigurno bi se dobro uklopio u napadački nogomet kakav prakticira klub s Villa Parka. Tamošnji su igrači u 19. kola postigli 32 pogotka što ih, uz jednako raspoložene strijelce Arsenala, čini najefikasnijom momčadi engleskog prvenstva.

mobisel @ 22:42 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
četvrtak, prosinac 25, 2008
Sveti Stjepan Prvomučenik


Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik ili Prvomučenik, bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima crkve, prema Djelima apostolskim (Dj 6:5). Njegovo ime na grčkome jeziku »kruna«, »vijenac.« Prema tradiciji iz 5. stoljeća, stefanos je grčki ekvivalent aramejskog kelil (sirsko kelila, "kruna").


Ništa se ne zna o Stjepanovom ranom životu. Nakon Isusove smrti Stjepanova otvorena propovijedanje Isusa i pripadništvo zajednici kršćanskih učenika dovela ga je do osude za bogohuljenje, a potom i do smrti kamenovanjem.

Sveti Stjepan se obično prikazuje kao mladić odjeven u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj ruci, a s kamenom u drugoj.

Blagdan sv. Stjepana slavi se u Katoličkoj Crkvi 26. prosinca, drugog dana Božića, i državni je blagdan u Republici Hrvatskoj i nizu drugih država.

U pravoslavnim crkvama slavi se 27. prosinca, a ako se koristi julijanski kalendar, onda je to po gregorijanskom 9. siječnja.


Također postoji i sveti Stjepan, ugarski kralj.Sadašnja Kruna sv. Stjepana


Sadašnja Kruna sv. Stjepana, prema načinu na koji je izrađena, vjerojatno predstavlja spoj više elemenata. Tome svjedoči položaj malenoga zlatnog križa koji je vijkom pričvršćen na prekriženi dio krune i to baš na mjestu gdje se nalazi prikaz proslavljenoga Krista, tako da mu probija prsa. To nikako nije mogao biti izvorni oblik. Usto, više se slika apostola preklapa ili nisu složene redom. Stoga krunu, u njezinu sadašnjem obliku, nije načinio neki ugledni kraljevski zlatar, nego je tijekom vremena nastala sklapanjem više dijelova. Ovu pretpostavku potvrđuje i neuobičajeni oblik, kao i njezina veličina, te je potrebna vrlo debela podstava kako bi krunu itko mogao staviti na glavu. Kruna je, također, i izuzetno neujednačena težišta, pa predstavlja prilično opterećenje za vrat onoga koji je nosi.

Prema jednoj teoriji, kruna se sastoji od dva dijela: donjeg koji predstavlja bizantsku krunu i gornjeg u obliku križaste kape. Niža, „Bizantska kruna“ (lat. Corona Graeca) možda potječe iz 1070-ih. Njezini medaljoni upućuju na to da bi mogla biti dar bizantskog cara Mihajla VII. Parapinaka bizantskoj princezi Sinadeni, ženi mađarskog kralja Gejze I. (1074.-1075.). Jedan medaljon upravo prikazuje toga kralja, a natpis na grčkom kaže: „Gejza, odani kralj Turske“. Valja znati da su bizantinci u to doba redovito Mađarsku nazivali „Turskom“. Kralj na medaljonu prikazan je s krunom koja sliči donjem dijelu Krune sv. Stjepana, bez resa. Gornji dio križnoga je oblika i nosi latinski natpis, pa se zbog toga i naziva „Latinskom krunom“ (lat. Corona Latina). Njezin oblik podsjeća na oblike relikvijara lubanje. U početku je vjerojatno u dnu imala dvanaest medaljona s likovima apostola, a na gornjem, prekriženom dijelu, lik Krista na prijestolju. Kad je pričvršćena na donju krunu, vjerojatno je sa svake od četiri strane isiječena po jedna ploča, te je ostalo samo osam medaljona s apostolima.
 
Kruna na ilustraciji iz knjige Sámuela Decsyja, A magyar szent koronának és az ahoz tartozó tárgyaknak historiája (Povijest mađarske Svete krune i predmeta povezanih s njome, Beč, Vienna, 1792.)
 
Prikaz žezla, zlatne kraljevske jabuke i krunidbenog mača iz iste knjige.

Većina povjesničara slaže se da su ta dva dijela krune spojena do zadnje četvrtine 12. stoljeća. Križić na njezinu vrhu nakrivljen je i u tom se položaju posvjedočeno nalazi bar od 1790. Više je teorija o tome kako je došlo do toga oštećenja.

Najpoznatija je legenda prema kojoj se križić na njenu vrhu nakrivio u doba kralja Ladislava V. Posmrtnog (1444. - 1457.). Kako je bio još dijete, plemstvo je za kralja izabralo poljskog kralja Vladislava I.. Nato je Ladislavova majka Elizabeta, kći Žigmunda Luksemburškog naložila dvorskoj dami Heleni Kottanner da ukrade krunu i donese je u Bečko Novo Mjesto kako bi se njom okrunio njen sin. To joj je i uspjelo, ali se prilikom prijevoza križić oštetio i nakrivio.

mobisel @ 22:36 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Evo nekoliko Božičnih pjesmica:

1.
*MAJKO, DOLAZI BOŽIĆ*

VEĆ DUGO TE NISAM VIDIO,
MAJKO DOLAZI BOŽIĆ,
VEĆ DUGO TEBE NEMA,
MAJKO DOLAZI BOŽIĆ.


ŠALJEM TI POZDRAV SVOJ,
STALNO SI U SRCU MOM,
ONO ŠTO SI MI DALA,
JE LJUBAV, ZATO TI HVALA.


SVAKOG DANA SJETIM SE
TVOJE PJESME MAJČINSKE,
NJEŽNOG TVOGA POGLEDA,
TVOGA SRCA VELIKA.


OČI DJEČAKA TRAŽE TE,
KAD SRETNE ŽENU GLEDA JE,
ALI SRCE DOBRO ZNA
MAJKA JE JEDNA JEDINA.


2.
Djetešce nam se rodilo

Djetešce nam se rodilo
U jasle se položilo
Isuse mileni, Bože moj
Srce ti dajem da sam tvoj.


Sin Boga Oca i Bog sam
S neba na zemlju siđe k nam
Isuse mileni, Bože moj
Srce ti dajem da sam tvoj.


Čista ga Djeva rodila,
I svojim mlijekom dojila
Isuse mileni, Bože moj
Srce ti dajem da sam tvoj.


Isus mu ime Otac da,
Da nas otkupi, posla ga
Isuse mileni, Bože moj
Srce ti dajem da sam tvoj.

3.
Oj, pastiri


Oj, pastiri, čudo novo
Niste nigdar vidjeli ovo:
U jaslicam prostim rodio se Bog
Koji s neba siđe
radi puka svog.


Betlem, evo, nije daleko,
Znajte da vam istinu rekoh:
U štalici prostoj leži djetešce
Na slamici oštroj,
kao janješce.


Ljubav Božja prevelika
Primi pravu put čovjeka:
S neba siđe dolje radi grešnika
Rodi se u štali,
radi čovjeka.mobisel @ 11:56 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
srijeda, prosinac 24, 2008
SRETAN BOŽIĆ SVIM BLOGERIMA EVO NEKOGA TEXTA


Božićni simboli


Razdoblje između 25. prosinca i 6. siječnja, koje prebrođuje početak nove kalendarske godine, u sebi nosi mnoge tajne poganskih vremena. Napokon će crkvena sinoda u Toursu 567. godine utvrditi razdoblje od 12 svetih dana. U zapadnoevropskim narodima kulturama i zaključni dan toga razdoblja postat će blagdan Sveta tri kralja. Blagoslov vode i narodni običaji s vodom 6.siječnja podsjećaju pak na dan Isusova krštenja i još ih nalazimo u slavenskim, rumunjskim i orijentalnim područjima.


Još jedna povijesna činjenica sve do današnjih dana odjekuju u tradicijama vezanim za Božićne blagdane. Naime, od karolinških vremena, pa sve do uvođenja gregorijanskoga kalendara u 16.st. u crkvenim je u rokovnicima godina započinjala Božićem.

Ponavljajući Božićne običaje, svake godine iznova potvrđujemo vječni protok vremena trudeći se da u njemu ostavimo svoj trag.

ŽITO

Božićno žito još uvijek sijemo i pripremamo u našim stanovima. Pratimo njegovo klijanje i rast tijekom desetak ili više dana uoči Božića. U krajnjem slučaju, nabavit ćemo ga u cvjećarnici ili na tržnici i njime ipak unijeti dašak obnove života.
Sijalo se to božićno žito ili božićna pšenica u tanjurić ili pliticu, čašu, šalicu, kutiju, lončić za cvijeće ili u izdubljenu repu. Najranije se to radilo na dan Svete Barbare, 4.prosinca, a najkasnije na dan Svete Lucije, ali i na blagdan Začeća BDM, 8.prosinca, i na Svetog Nikolu, 6. prosinca, ili pak, gotovo iznimno, na Dan svete Katarine, 25.studenog. Djelomično rok sadnje ovisi o mjesnoj zimskoj temperaturi. Pri tom se pšenično zrnje stavi u tanjurić i zalije, no u pojedinim se krajevima za to upotrebljava ječam, raž, zob, kukuruz, pa i grah. Katkada obitelj priprema po dva žita ili čak za svako dijete po jedno.
PANJ – BADNJAK

Muškarci bi, naime, kao i u mnogim drugim mjestima, pripremajući se za Božić, na Badnjak nacijepali drva kako bi ih bilo dovoljno za sve blagdanske dane. Usto bi pred kuću dovukli badnjake, tri velika panja, koje će navečer paliti na ognjištu. U sumrak, kad bi zazvonila Zdravo Marija, i kad se u svakoj kući okupila obitelj, gospodar bi skinuo kapu, izišao pred kuću, uzeo badnjak i, noseći ga ispred sebe ušao.

S badnjaka se uzimao žar kojim su se palile svijeće i vatra na ognjištu.


BREME ŽITNE SLAME

Dok je panj badnjak zbog modernizacije, tj. uvođenja štednjaka, morao uzmaknuti iz tradicijskih običaja i obreda, slama se kao znak Božića mnogo dulje održala.

Kad bi predvečer svi poslovi bili svršeni, gospodar bi otišao po pripremljenu slamu pa bi je na leđima unio u kuću. Od trenutka kad je slama unesena u kuću za obitelj je počinjala proslava Božića. Ulazeći u kuću i unoseći slamu, gospodar bi izrekao pozdravnu formulu, a ukućani bi mu odgovorili. Tada bi djeca položila slamu ispod stola po podu. Malo slame stavili bi na stol i prekrili je stolnjakom. Nakon večere, kad su se smjeli udaljiti od stola, svi bi ukućani posjedali na slamu.

 

Pučko tumačenje je da se slama prostire zato jer se Isus rodio u štalici na slami.


BOŽIĆNO ZELENILO I DRVCE

Svakovrsno zelenilo prkosi zimskom umrtvljenju prirode pa su u njemu ljudi vidjeli životnu snagu.

Kao što je tradicionalni Badnjak, odnosno Božić, bio označen panjem badnjakom, slamom i svijećom, tako božićno drvce najizrazitije simbolizira suvremeni Božić, i onaj u selu, i onaj u gradu. Svjetluca to drvce već od početka prosinca iz izloga svakoga dućana stvarajući poseban ugođaj, ali i potičući božićnu potrošnju.
Sve do sedmog desetljeća prošloga stoljeća, običaj kićenja božićnog drvca nije bio poznat u hrvatskim seljačkim sredinama. Međutim kasnijim istraživanjima taj je rok znatno pomaknut, pa se govori o kraju prve polovice 19.st. kada je već mogao postojati takav običaj i u našoj seljačkoj kulturi.

Okićeno božićno drvce bilo je u početku bjelogorično, a nakon pošumljavanja nekih njemačkih područja učestala je upotreba zimzelenog božićnog drvca. U narodnim običajima mnogih europskih naroda, pa tako i hrvatskoga, sve do sadašnjih dana se održalo kićenje bjelogoričnog drveta samo u proljetnim običajima. Postoje podaci o njemačkim plemkinjama koje su, udavši se u različite europske dvorove, onamo prenosile običaj kićenja božićnoga drvca.
Osim božikovine donosi se još i lijepog bršljana. Tko na stropu mjesta za ukras, ili nema tko da ga pravi, ili ne dospije, napravi ga u kojem kutu sobe, gdje je najmanje na putu, a imućnijim i odličnijim kućama postavljaju čitavo božićno drvce na pod sobe ili na stolić, usadivši ga u drveni stalak. Takav način ukrašavanja božićnim drvcem nosi naziv «KRIZBAM». Na nj objese svašta: jabuka, naranča, pozlaćenih oraha i lješnjaka, različite stvarce od sladora i papira, stakla, itd. Urese ga još šarenim lančićima svakojake boje i oblika, lampašićima izrezanim i gotovim kupljenim, zlatnim i srebrnim nitima i koječim drugim, što se u dućanu kupi. Na istaknutim mjestima po granama postavi se tu i tamo koja svjećica, koje se u svečanim trenucima zapale. Pred božićnim drvcem naprave se i jaslice.

JASLICE

Pod božićnim drvcem u suvremenome obiteljskom stanu središnje mjesto često zauzimaju jaslice, likovni prikaz okolnosti Kristova rođenja ili događaji koji prethode tom činu ili ga slijede. U naše dane to je najčešće od papira načinjena biblijska scena. Može se kupiti u trgovini i bez mnogo novca i napora postaviti pod božićno drvce. Te, danas prilično prozaične i komercijalne jaslice imaju, međutim, svoju originalnu povijest. Njihovo prvobitno mjesto je u crkvama. Obično se spominje legenda o svetom Franji Asiškom, koji je 1223. god. u šumi pokraj Greccija uz oltar postavio jaslice sa slamom i doveo magarca i vola.
Povijest jaslica kazuje kako su one pridonosile naučavanju Kristove vjere baš zato što zorno predočuju Kristovo rođenje. Služile su pobožnom promišljanju Isusovog života.

*******
Na Božić se sam Bog pojavio u mjeri čovjeka, primjerio se čovjeku, da se čovjek omjeri Bogom, da mu ponudi svoju beskrajnu mjeru. Blagdan Božića je Isusov rođendan, ali se od tada čovjek rađa na nov način. Po kršćanstvu tj. po krštenju, u svakom čovjeku želi se razviti Krist, točnije: On želi da se svaki čovjek – kako piše sveti Pavao – razraste do pune mjere rasta Kristova. Dakle, u Božiću je utemeljeno čovjekovo dostojanstvo pa papa Leon Veliki sredinom 5.st. poučava kršćane: Upoznaj, o kršćanine, svoje dostojanstvo i pošto si postao dionik božanske naravi, ne vraćaj se u staru kukavnost!

S jedne je strane Božić otkrio da je Bog kršćanstva okrenut prema čovjeku: želi ga, voli ga i ljubi ga. S druge strane daje na znanje da je time što je Sin Božji postao čovjekom, njegovo je učovječenje postalo put našega očovječenja. Tako je u kršćanstvu bogoljublje nerazdvojivo od čovjekoljublja. I ni u jednoj drugoj religiji kao u kršćanstvu ne spajaju se bogoljublje i čovjekoljublje do te mjere da je Isusov učenik Ivan mogao napisati: Tko ne ljubi svoga brata kojeg vidi, Boga kojega ne vidi ne može ljubiti!

U božićnoj polnoćki kršćani obznanjuju pismo apostola Pavla učeniku Titu: Pojavila se- u Isusu Kristu- dobrostivost i čovjekoljublje Spasitelja našega, Boga. Teško da bi suvremeno čovječanstvo bilo bolje od Božića, nikad nije bilo! Od topline Božića griju se kršćani, a i oni koji se njima ne pribrajaju. Prvi Božić, a zatim i svaki koji poslije njega slijedi, ukazuje na Božje čovjekoljublje, ali i hrani ljudsku svijest da slijedi Boga u – čovjekoljublju!


mobisel @ 22:08 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
The Sun o Modriću: Čarobnjak iz Hrvatske

“Harry Redknapp planirao graditi Tottenhamovu momčad oko razigravača visoke klase, Luke Modrića”, piše engleski The Sun...


Engleski tabloid nastavlja hvaljenjem hrvatskog nogometnog reprezentativca oslovljavajući ga s “čarobnjak iz Hrvatske”, te dodaje da Modrić za Spurse igra u senzacionalnoj formi od kada je Redknapp na klupi londonske momčadi zamijenio Juandea Ramosa.

- Luka je protiv Newcastlea odigrao sjajnu utakmicu. On je tip momka oko kojeg se može izgraditi igra momčadi. Dodate li mu loptu lijepe se stvari mogu dogoditi - nakon tabloida Luku hvali i njegov menadžer, koji slaganje momčadi vidi vrlo jednostavnim:

- Radi se o tome da oko njega stavite igrače i kapitalizirate ono što on može napraviti. Tek je započeo igrati na mjestu na kojem voli, iza jednog ili dva napadača. On je tip igrača koji se mora pokretati i igrati na mjestu na kojem mu se može dodati lopta. Mora se nalaziti na poziciji s koje može utjecati na igru, a od kada sam ja ovdje na njoj i igra. Vjerojatno je i to razlog njegove dobre forme - zaključio je Redknapp.
Bendtner: Želim igrati ili napuštam ArsenalMenadžeru Arsenala Arseneu Wengeru nije lako. 'Topnici' su tek na petom mjestu u prvenstvu, zbog ozljede neće moći dosta dugo računati na kapetana Cesca Fabregasa, a raspoloženje mu sigurno nije popravio ni ultimatum danskog napadača Nicklasa Bendtnera.


'Potpuno je jasno da mi je prvi prioritet da igram. Znam što želim. Ako se to ne može dogoditi u Arsenalu, otići ću iz kluba. Hoću provesti karijeru bilo gdje, samo da igram', rekao je Bendtner engleskim medijima.

Danac je trenutačno u sjeni Togoanca Emmanuela Adebyora i Nizozemca Robina van Persieja, a u potpunosti bi mogao pasti u drugi plan kada se oporavi i hrvatski reprezentativac Eduardo.

Još se čeka reakcija menadžera Wengera, koji ne voli da mu igrači izjavama koje remete mir u svlačionici izlaze u javnost. Sjetimo se da je branič Arsenala William Gallas zbog kritiziranja momčadi izgubio kapetansku traku te je bila upitna i njegova budućnost na stadionu Emirates. Sigurno je da francuski stručnjak neće biti blag ni prema 20-godišnjem Dancu.

mobisel @ 08:58 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
utorak, prosinac 23, 2008
Premiership: Chelseaju bod, Liverpool ostao prvi

Božićne blagdane će na prvom mjestu Premiershipa dočekati Liverpool, a nepisano pravilo govori da ta momčad vrlo često postane i prvak Engleske...


Priliku da prestigne Liverpool su imali nogometaši Chelseaja, no baš na gostovanju u Liverpoolu, ali kod Evertona, odigrali su 90 minuta bez pogodaka. Na ljestvici je tako Liverpool zadržao prednost, imaju bod više od Scolarijeve momčadi.

Izravni krivac, što Chelsea nije pobijedio, mogao bi se pronaći u Johnu Terryju koji je u 35. minuti dobio crveni karton zbog grubog starta na Osmanu. Od tog trenutka je Everton postao u najmanju ruku ravnopravan na travnjaku, a Chelsea je bio zadovoljan i osvojenim bodom.

Već u 2. minuti je Ashley Cole imao priliku, ali je njegov žestoki udarac s desetak metara, s lijeve strane, obranio domaći vratar Tim Howard. Utakmica se donekle razvodnila do crvenog kartona nakon čega se i Everton ohrabrio u igri prema naprijed.

Imali su šanse Cahill, Neville, Arteta i Pienaar, ali je na kraju završilo bez pobjednika.

Everton je imao više udaraca (12-10), kao i onih u okvir vratiju (6-1).

Do ovog gostovanja je Chelsea imao na strani osam utakmica i osam pobjeda uz razliku pogodaka 21-1.

Drugi članak

Ivanković: U Hrvatskoj se utakmice namještaju - minimalno


Branka Ivankovića često se može vidjeti na sportskim eventima, ne zaobilazi bivše poslodavce i konkurente, ne odbija razgovarati s medijima. Iako je o njegovom drugom odlasku iz Dinama potekla lavina glasina, a Ivanković nikada nije nedvosmisleno odgovorio što se događalo u autobusu, neposredno prije puta za karantenu uoči utakmice desetljeća. Jedne u nizu Dinamovih povijesnih utakmica.


"Dinamo je jednako dobar kao i kada sam ja vodio momčad. Ne ubrajam pojačanja, a radi se o dobrim imenima. Slepičku smo svi upoznali protiv Sparte, djeluje jako i snalažljivo. Argentinca nisam gledao, ali znate kakvi su oni, Ibanez se sjajno snašao, vjerujem da će i Calello. Takav tip igrača bio je neophodan Dinamu, čak više nego napadač, sredina je ostala premekana...", u dahu će Ivanković, s kojim smo razgovarali proteklog tjedna.

Iako smo u startu obećali da neće biti priče o Dinamu, nismo mogli zaobići neke detalje. Prvenstveno taj naprasni odlazak, u predvečerje susreta sa Spartakom.

"Nije bilo drame, razgovarali smo i razišli se u razmišljanju. Tih dana u klubu je bila čudna atmosfera, teško je kad odnosi oko kluba nisu idealni, svima od nas posao je puno zahtjevniji."

Je li vam žao što ste otišli?

"U svakom slučaju mi je žao. Prvenstveno jer smo bili na korak do ostanka u Europi. Dinamo nije uspio, ali tko može reći da bi sa mnom bilo drugačije? Bitno je da Dinamo i dalje slijedi svoje ciljeve."

Kako gledate na nastavak prvenstva?

Dinamo ozbiljno radi na pojačanjima, a Hajduk se vratio u velikom stilu. Zaista mislim da nas čeka vrlo tijesna bitka do samog kraja. Teško je reći tko je u prednosti, jer Dinamo je furiozno krenuo u polusezonu, a Hajduk je furiozno zaključio. Treba vidjeti kako će se popuniti kadar, tko će od igrača ostati u klubovima. No, za nogomet je bitno da derbi Hajduka i Dinama bude onaj pravi, tužno je gledati prazne tribine. I to je jedna od tamnih strana posla u HNL-u.

Koje su preostale?

"Sudbina trenera je spreman kovčeg. Po tom pitanju ni u Europi nije bolje, ali ima više sredstava"

Nedavno je buknula i afera o namještanju utakmica...

"Prvenstveno mislim da je danas jako teško na taj način nešto dogovarati. Previše je tu strana, interesa, igrača... To je komplicirano i teško izvedivo, i nisam se susretao s takvim slučajevima.

Dakle, nema vraćanja dugova, odnosno bodova?

"Ako dogovora ima, ima ih - minimalno"

Kakvi su planovi Branka Ivankovića?

"Imam neke pozive iz azijskih zemalja, ali još uvijek sam u fazi razmatranja. I   posvetio sam se nekim radovima oko velebnog sportskog centra kojeg otvaramo u Varaždinu".


mobisel @ 10:02 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
ponedjeljak, prosinac 22, 2008
Uefa nezadovoljna: Dinamo ipak leti iz Europe?

Šokirala me visina novčane kazne. Nijedan klub za silne incidente nisu kaznili tako drastičnom finanijskom kaznom, izjavio je Dinamov direktor Damir Vrbanović.
"Modre" su za bakljadu protiv Spartaka u Maksimiru te protiv Udinesea u Udinama kaznili sa 200.000 eura.


- Ova kazna pokazuje da smo došli do kraja i svi smo zabrinuti što će biti u budućnosti - pričao je prije desetak dana Vrbanović.
No iako je kazna za sve u Dinamu drastična, za vodeće ljude Uefe baš i nije.


Izvori bliski krovnoj europskoj nogometnoj organizaciji tvrde da će je Uefa preispitati i poništiti. Slično nam je potvrdio i izvor blizak Hrvatskom nogometnom savezu. U petak je navodno stiglo pismo u kojem piše da će Uefa poništiti kaznu disciplinske komisije jer su “nezadovoljni visinom kazne”.

Za razliku od Dinama, oni misle da je ona premala. Na jednoj od Uefinih sjednica pod predsjedanjem Michela Platinija Dinamovu bi kaznu trebali povećati.
Navodno postoje tri opcije prema kojima će sankcionirati dugogodišnje ispade navijača “modrih”. Prema jednoj bi mogla ostati novčana kazna, ali veća nego ona disciplinske komisije. Prema drugoj verziji, Dinamu prijeti izbacivanje iz europskih natjecanja na godinu dana, a prema trećoj, “modri” bi trebali čak dvije godine igrati pred praznim maksimirskim tribinama.


OVO NE BI BILA PRVA PROMJENA KAZNE
Glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić nije “baš siguran” je li iz Uefe u Rusanovu stiglo pismo takvog sadržaja, odnosno vezano uz preispitivanje odluke disciplinske komisije. No rekao je da tako nešto nije bilo nemoguće i ne bi bilo prvi put. I HNS je bio blizu promjene kazne zbog divljanja navijača, ali ipak se uspio izvući i Uefa mu nije mijenjala kaznu.


Pato: Lako je igrati s Ronaldinhom, Kakom i ostalima


Dvostruki strijelac u Milanovoj 5-1 pobjedi protiv Udinesea u 17. kolu talijanskog nogometnog prvenstva, Pato, oduševljeno je pričao nakon dvoboja...


- Bila je ovo krasna večer koja nas ostavlja u dobrom raspoloženju pred Novu godinu. Zadovoljan sam ishodom utakmice i načinom na koji smo se u njoj predstavili. Istina je da sam postigao dva pogotka, no važnije od toga je da sam njima pomogao klupskom uspjehu - rekao je.

- Volim igrati s Ronaldinhom, Kakom, Seedorfom i ostalim dečkima, nogomet se tada čini tako laganim. Drago mi je da i ja, koji nisam fizički jak i visok, mogu pomoći. Trener Carlo Ancelotti me hrabri da mogu odigrati dobru utakmicu, možda je i u pravu - završio je Pato.

Nakon desete pobjede u sezoni, Milan zauzima treće mjesto na ljestvici Serije A s 33 osvojena boda. Vodeći Inter ima 42, “prva pratilja” Juventus 36


( preuzeto za 24sata )


mobisel @ 10:15 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, prosinac 21, 2008

HSV: Oliću nećemo povisiti ponudu


Iz redova hamburškoga nogometnog Bundesligaša niti u četvrtak, dan nakon što je dvaput zabio Aston Villi, nisu promijenili odnos prema Ivici Oliću...
- Ivica je pametan dečko. On će, nadam se, najbolje znati isplati li mu se za nekoliko eura više sjediti na klupi - izjavio je Bernd Hoffman, predsjednik HSV-a.
- Vjerujem da će imati razumijevanja za činjenicu da jednostavno ne možemo probijati budžet - dodao je predsjednik, dok je sportski direktor Dietmar Beiersdorfer presudio:
- Naša se ponuda neće mijenjati, a Olić neka donese odluku.
Mladen Petrić, Olićev partner iz snova u napadu njemačke momčadi, sumnja da se može dogoditi ostanak njegova suigrača i sunarodnjaka, mada bi to on iznimno volio.
- Kada se pogledaju okolnosti i njegove izjave, doista mi se čini nevjerojatnim da bismo i sljedeće sezone mogli igrati zajedno - kaže Petrić.
S tim se, čini se, pomirio i razočarani trener Martin Jol, koji se nada da će na ljeto ipak moći dobiti pojačanje ili dva.
- To bi ojačalo momčad i onda bih želio produžiti svoj boravak u Hamburgu. Ako se to ne bi dogodilo, mogao bih razmisliti i o promjeni radnog mjesta - izjavio je Nizozemac izrazivši nezadovoljstvo činjenicom da gubi napadača kao što je Olić.
- Olić nas, skupa s Petrićem, drži u igri. Obojica su vođe naše momčadi, “kapetani na palubi”. Ipak, ne smijemo zaboraviti niti igrače koji “crnče u potpalublju”.
Na pitanje što će raditi i gdje će se odmorati tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, Jol je kazao:
- Odlazim u svoj londonski dom, uživati u prvim božićnim blagdanima nakon dugo, dugo vremena. Otići ću i pogledati koju utakmicu Southend Uniteda. Ne očekujem da će biti lijepo, ali će biti tipično engleski.


Drugi članakPetrić: Osjećaj mi kazuje da će Olić otići
Mladen Petrić, polovica hrvatskog napadačkog para u HSV-u, sve je uvjereniji da sljedeće sezone neće napadati protivničke vratare u suradnji s Ivicom Olićem...
Hrvatski reprezentativni dvojac ove godine igra uistinu sjajno, a njihovi su pogoci glavni razlog dobrih rezultata hamburške momčadi. Premda bi mnogi voljeli da se njihova klupska suradnja nastavi i u budućnosti, sve je izglednije da tomu neće biti tako. Smatra to i Mladen Petrić, svjestan da je zovu Bayerna, Juventusa, Liverpoola, Valencije... teško odoljeti.
- Ivica ima 29 godina i pred potpisom je svog posljednjeg velikog ugovora u karijeri. Nitko nema pravo biti ljut na njega zbog toga što mu se nudi. Osjećaj mi govori da će otići od nas - citira Petrića Hamburger Abendblatt.
U nastavku teksta spominje se 3-1 pobjeda HSV-a protiv Aston Ville na Nordbank Areni u 5. kolu F skupine Lige UEFA-e, pobjeda koju su izrežirali hrvatski napadači. Olić je, podsjetimo, postigao dva pogotka, a Petrić svojim golom doveo HSV u početno vodstvo (1-0) na utakmici.
- Nastavimo li ovako igrati, možemo mnogo postići. Pobjeda 3-1 izuzetno je važna za nas i naše navijače, jer smo dokazali ne samo da igramo dobar nogomet, već da možemo pobijediti uvjerljivije od 1-0 - zaključio je Petrić.
mobisel @ 14:02 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
subota, prosinac 20, 2008
ZAGREB – Sudeći prema izjavi Dinamova dopredsjednika Zdravka Mamića, maksimirski bi napadač Mario Mandžukić morao biti sretan što su klupski čelnici u ovome prijelaznom roku izabrali Čeha Miroslava Slepičku. Braća Mamić ponudili su treneru Marijanu Vlaku dvije varijante - Slepičku ili argentinskog napadača Germana Gustava Herreru.

»Herrera je sličan Mandžukiću, ali zabija više golova«, govorio je Mamić... Dakle, cinici bi mogli reći da Mandžukić sad može - odahnuti. Dinamo je ipak izabrao Slepičku. Kako god, aktualni maksimirski napadač u petak je primio nagradu za najboljeg igrača Prve HNL u izboru T-portala. Osvojio je 72 od 120 maksimalnih bodova. Dosadašnji su laureate bili Niko Kranjčar, Tomislav Erceg, Luka Modrić i dvaput Eduardo da Silva.

»Za ovo su ipak najzaslužniji moji suigrači u Dinamu. Samo sam zahvaljujući njima proglašen najboljim. Uostalom, Dinamo je prvi na ljestvici, igrali smo ligu Kupa Uefe, ispunili očekivanja i moramo biti zadovoljni.«
Ne zamara se silnim Dinamovim pojačanjima. Dolaskom Čeha Miroslava Slepičke i mladog Ilije Sivonjića dobio je izravnu konkurenciju u napadu.
»Ne smeta me ta gužva. Dolasci pojačanja mogu mi samo pomoći u nogometnom razvoju. Nije točno da se bojim za svoje mjesto u momčadi. Drago mi je što će biti veća konkurencija. Svi ćemo naporno raditi na treninzima. Igrat će onaj koji zasluži, a to će odrediti trener. Ja vjerujem u sebe«, naglasio je Mandžukić.

U Dinamu se, na neki način, prometnuo u igrača za velike utakmice. »Plavi« su lani, ponajviše na Mandžukićevim krilima, izbacili Ajax. A i ove je sezone bio generator pobjede protiv praške Sparte. Štoviše, u tim je dvama ogledima protiv češke momčadi zasjenio novo maksimirsko pojačanje, dosadašnjega Spartina napadača Slepičku. No, pitanje je koliko je pred Mandžukićem još velikih utakmica u dresu Dinama.

»Još sam mlad. Tek su mi 22 godine. Od malih sam nogu sanjao zaigrati u Dinamu i ne shvaćam ga kao odskočnu dasku. Jasno je da ću jednom morati otići, ali ne zato što ne volim Dinamo, nego zato što želim postići nešto u životu i karijeri. Međutim, mislim da još mogu napredovati u HNL-u. Želim osvojiti novu dvostruku krunu s Dinamom, pa ćemo onda vidjeti...«
»Navijač sam Reala. Volio bih jednoga dana ondje zaigrati.«
Doduše, njegov nogometni idol ipak ne dolazi iz »kraljevskoga kluba«.
»Uvijek sam se divio Zlatanu Ibrahimoviću, pokušavao pratiti njegove kretnje.«
U Dinamu je dosad promijenio trojicu trenera. Sad je na redu - Vlak.
»Mislim da se nije puno toga promijenilo. Vlak je kratko na čelu i tek ćemo na pripremama osjetiti pravu razliku. Drago mi je što sam mogao surađivati s Ivankovićem, jer je odličan trener.«

Kako se Mandžukić nosi s kritikama? Mnogi mu, primjerice, spočitavaju »golgeterski egoizam«. Ponekad radije puca po golu nego dodaje suigraču u izglednijoj situaciji.
»Puno je drukčije kad je čovjek na terenu. Imaš samo sekundu za odluku. Ako odlučiš krivo, naravno da ne ispadne dobro, ali je zato namjera uvijek dobra.«

Ponovno s Eduardom
Mandžukića posebno raduje oporavak Eduarda da Silve.
»Eduardo je čudo! Kada dulje provodite vrijeme s njim, nemate osjećaj da je iz Brazila, on je - naš! Dao je puno i Dinamu i reprezentaciji i vjerujem da će dati još više. Nadam se da ću u životu imati priliku igrati u tandemu s njim.«
Naravno, u reprezentaciji. »Reprezentacija je poseban osjećaj. Nikad neću zaboraviti prvi nastup u nacionalnom dresu. Nisam znao gdje ću od sreće, koga nazvati, kome se javiti. Nisam vjerovao!«

Dobro je što se Hajduk pojačao, prvenstvo je zanimljivije

Biste li prešli u Hajduk uz dobru ponudu?
»Ne znam. Nikad nisam imao ništa protiv Hajduka, ali cijela je moja obitelj oduvijek navijala za Dinamo. Drago što se Hajduk pojačao, jer će i prvenstvo biti zanimljivije. Ali, opet ćemo mi na kraju slaviti.« Upravo će gostovanje na Poljudu, 22. veljače, biti prva Dinamova službena utakmica u proljetnom dijelu sezone. »Pobijedit ćemo s 2-1«, dodao je Mandžukić.


mobisel @ 10:28 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
ZAGREB - Nakon što je u Dinamo doveo Calella, te dogovorio sve detalje sa Slepičkom i Sivonjićem, Zdravko Mamić tek bi idućih dana mogao staviti najvredniji božićni poklon pod bor Marijana Vlaka. Prema informacijama koje dolaze s Kantride, Anas Sharbini nikada nije bio bliži Maksimiru. Čeka se samo blagoslov Roberta Ježića, bivšeg predsjednika Rijeke.

- Sve tri strane načelno su pristale na transfer. Dinamo je od prije pokazivao želju za Sharbinijem, koji, pak, ne bi imao ništa protiv. I čelnici Rijeke svjesni su da se ovakva prilika ne propušta s obzirom da je cijena ove jeseni znatno pala. A i blagajna je prazna - rekao nam je u četvrtak izvor blizak Kantridi.

Odgovor na pitanje zašto transfer nije ugledao svjetlo dana, iako su svi relevantni čimbenici kimnuli glavom u znak pristanka, ne leži u međusobnom nadmudrivanju oko odštete kako je to provlačeno kroz medije ovih dana. Skloniji smo vjerovati tezi kako će rasplet transfera prije svega ovisiti o blagoslovu Roberta Ježića. Iako je naftni, a odnedavno i medijski magnat prepustio čelno mjesto kluba Ivanu Vanji Frančiškoviću, javna je tajna kako je Ježić osoba bez čijeg se suglasnosti u klubu ne može ostvariti ni jedan veliki potez. Prodaja Sharbinija školski je primjer upravo 'velikih poteza'.

Mamić i Ježić gledaju se "preko nišana" zbog incidenta 2006. godine na Maksimiru, kada je Mamić izvrijeđao delegaciju s Kantride te se fizički obračunao s Nikolom Mandekićem, šefom riječke POA-e. Odgovor je stigao vrlo brzo pa su na idućoj utakmici u Rijeci zabranili Mamiću ulaz u VIP prostorije kluba te je ovaj gledao utakmicu s gostujućim navijačima. Priča o zanimanju Dinama za mladog veznjaka nije novost. Na ljeto je Dinamo ponudio tri milijuna eura, tri igrača i određeni postotak od Sharbinijeve prodaje u inozemstvo. Riječani su tada odbili primamljivu ponudu nadajući se kako će cijena rasti. Ipak, loš plasman Rijeke imao je za rezultat upravo suprotno i na Kantridi su svjesni kako će svako daljnje otezanje sa Sharbinijevom prodajom za epilog imati bitno manju cijenu od očekivane.

Osim loših relacija Mamić-Ježić, rasplet transfera u mnogome će ovisiti o potiskivanju razno-raznih taština. Braća Sharbini svojedobno su bili pod skrbništvom Mamićeve menadžerske agencije, ali ta suradnja je nakon nekog vremena raskinuta. Zamislite kako će se osjećati Mamić kada će, u slučaju dogovora klubova, morati "masno" platiti ono što je mogao imati praktički besplatno, a vrhnje od budućeg transfera pokupit će netko drugi? Sigurno mu neće biti lako. S obzirom na utjecaj, možda i presudnu ulogu u odabiru sljedeće nogometne destinacije imat će Sharbinijev otac Jamal, a obiteljsko povjerenje zaslužio je riječki menadžer Sanjin Ugarković koji u petak nije želio ulaziti u detalje transfera.

- Još uvijek čekamo da se klubovi dogovore oko odštete. Tek tada možemo pregovarati s Dinamom oko Anasovih uvjeta. Teško mi je hipotetski govoriti, ali svakako očekujemo prvu kategoriju ugovora. Pa Sharbini je prošle sezone bio drugi najbolji igrač lige. Odmah iza Luke Modrića - bio je kratak Ugarković.

Zainteresirani Juventus, Benfica, Dinamo Kijev


Dobre igre Anasa Sharbinija iz prošle sezone stvorile su cijelu nisku interesenata za usluge mladog Grobničana. Najuporniji su bili iz Kijeva, ali transfer je propao jer su u Ukrajini na Sharbinija računali tek u idućim sezonama. Stara dama iz Torina također nije bila imuna na talent iz “susjedstva”, no fond stranaca nije joj dopuštao takav rasplet. Najviše je pak zagrizla Benfica, ali brzo je Rui Costu, sportskog direktora kluba iz Lisabona, ohladila cijena od 7 milijuna eura. Naime, za tu svotu su se ipak odlučili angažirati argentinskog reprezentativca Pabla Aimara.

mobisel @ 10:24 |Komentiraj | Komentari: 0
Sumnje su brzo prestale. I ono malo skeptika koji su 21 milijun eura plaćenih za Luku Modrića smatrali Tottenhamovim promašajem sasvim su zašutjeli otkako je Redknapp preuzeo spurse.

Harry Houdini, kako mu tepaju Englezi, postavio je Luku bliže vratima, kao povučenog napadača, a naš mu je nogometaš godine vratio vrlo dobrim igrama. U četvrtak napokon i pogotkom.

- Dugo sam čekao taj trenutak (18 utakmica, nap. a.) i zato sam presretan. Nadam se da ću uskoro nastaviti zabijati - rekao je Modrić nakon prvijenca za spurse u remiju 2:2 sa Spartakom u posljednjem kolu Uefine lige.

- Bio je to važan gol, bilo je važno ne izgubiti, i daje mi samopouzdanje. Sad želim prvijenac i u prvenstvu. U prošlim sam utakmicama bio blizu pogotku i sad kad sam napokon zabio, nadam se da će mi to još više skinuti pritisak s leđa. U Kupu Uefe igraju jake momčadi i nije mala stvar što ostajemo u natjecanju - dodao je Luka.

Gotovo su svi mediji Modrića ocijenili ponajboljim igračem susreta. Mirror piše: “U bizarnoj igri ruskog ruleta Spursi su gubili s 0:2 nakon pola sata, pa je Harryju trebao prvi Modrićev gol i Huddlestoneov let glavom za ulazak među 32 najbolja.

No, Tottenham je bio toliko loš protiv momčadi čija je sezona završila prije šest tjedana da se suočio i s ispadanjem. Igra je bila poput najslabije pod Ramosom.” The Times piše da Tottenhamu trebaju pojačanja u napadu, hvali Modrića i Pletikosu i prenosi:

“Redknapp se na početku mučio s četvrtim sucem Vascom Antonijom koji mu je zaklanjao pogled. Sudac se nije maknuo, a Harryja su ubrzo počele mučiti druge brige.”

Zbog lakše ozljede nožnoga mišića upitan je nastup Luke Modrića u nedjelju na gostovanju kod Newcastlea.

mobisel @ 09:39 |Komentiraj | Komentari: 0
Pogodite!

Vratio sam se pisati blog ali ne o klađenju nego o sportu!!!

Posjećujte me jer će sada blog biti jos bolji!!
mobisel @ 09:38 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, travanj 6, 2008
ITALIJA SERIE A
 15:00   Atalanta - Inter M. 2 2.00 Favorit

SRETNO SVIMA !!
mobisel @ 08:19 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
subota, travanj 5, 2008


Nogomet - Engleska Championship 
Watford - Coventry//Coventry daje gol 3.90

SRETNO SVIMA !!

mobisel @ 10:12 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, travanj 4, 2008

Nogomet - Engleska 2.Liga


20:40      Accrington Stanley - Dagenham And Redbridge 1 2.20

Stanleybet

SRETNO SVIMA !!

mobisel @ 13:33 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
četvrtak, travanj 3, 2008

http://youtube.com/watch?v=oqLXpA4JnLM


trebate vidjeti ovo
mobisel @ 14:17 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
JUCER SAM POGODIO
A DANAS DA VIDI KAJ
BUM IGRAL EVO NEKAJ


    Fiorentina - Psv Eindhoven 1 2.00

SRETNO SVIMA !!
mobisel @ 13:18 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
srijeda, travanj 2, 2008

 Europa Liga Prvaka

Arsenal - Liverpool X 3.00

    Fenerbahce - Chelsea  2 2.30

SRETNO SVIMA !!
mobisel @ 13:32 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
utorak, travanj 1, 2008
Europa Liga Prvaka:

    Roma - Manchester United  X 2.30


Schalke - Barcelona 2 2.30

SRETNO SVIMA !!!

mobisel @ 13:32 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
subota, ožujak 29, 2008
VARTEKS-DINAMO ZAGREB 1x 1.57

LAZIO-INTER 2 2.15

SRETNO SVIMA !!!!!!!!!!!!!!!mobisel @ 18:22 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Arhiva
« » sij 2018
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
Brojač posjeta
21229
Index.hr
Nema zapisa.